Desarrollo y caracterización de biocomposites termoplasticos obtenidos a partir de almidón de maíz plastificado con isosorbide

  1. Area, Miguel R.
Dirixida por:
  1. Belén Montero Co-director
  2. Maite Rico Varela Co-director

Universidade de defensa: Universidade da Coruña

Fecha de defensa: 17 de decembro de 2021

Tribunal:
  1. Birgit Andrea Bittman Presidente/a
  2. Ana Ares-Pernas Secretaria
  3. Yousof Farrag Vogal
Departamento:
  1. Física e Ciencias da Terra

Tipo: Tese

Teseo: 694153 DIALNET lock_openRUC editor

Resumo

O obxectivo xeral desta tese é o desenvolvemento de novos biocomposites poliméricos biodegradables e eco-sostibles baseados en amidón para o seu uso na industria do envasado de alimentos. Para iso, desenvolvéronse e caracterizáronse materiais consistentes en amidón de millo plastificado cun plastificante innovador, o isosorbide, ademais do habitual glicerol, empregado como referencia comparativa. Para obter os biocomposites utilizáronse dous recheos: en primeiro lugar, celulosa microcristalina (MCC) comercial, e en segundo lugar, micropartículas de poli(3- hidroxibutirato- co-3- hidroxivalerato) ( PHBVmp) sintetizadas no noso laboratorio. Estudouse o efecto do tipo e cantidade de plastificante e a adición de recheo sobre a morfoloxía, cristalinidad, interaccións estruturais e propiedades térmicas e dinamomecánicas dos materiais, como tamén a resistencia á absorción de auga e biodegradabilidade. Ademais, avaliouse a aparición co tempo de fenómenos de retrogradación nos materiais. Como resultado, o uso de isosorbide como plastificante preveu a retrogradación do amidón. Ademais, a combinación do uso de isosorbide nunha menor porcentaxe (35%) e a adición dun 5% de recheo (MCC ou PHBVmp) derivaron en biocomposites viables como alternativa aos plásticos derivados do petróleo empregados na industria do envasado de alimentos.