La explotación empresarial de las aguas mineromedicinalesla industria del agua embotellada en España (1875-2013)
-
1
Universidade da Coruña
info
ISSN: 2340-8472, 2340-7743
Year of publication: 2015
Issue Title: El turismo de salud en la Europa del Sur. La gestión del agua urbana en el siglo XXI: una perspectiva, política y social
Issue: 6
Pages: 44-61
Type: Article
More publications in: Agua y territorio = Water and Landscape
Abstract
From a historical perspective, the bottled water industry went from an appendage of the spa business to one of the most important activities in the European food industry . Within this industrial sector, Spain registered a spectacular expansion in the last decades, growing in ranking both in the produc- tion and consumption per capita of bottled water in Europe. This article pursues two basic objectives. First, it seeks to ident ify the different stages of the bottled water business history and the make up of the great entrepreneurial groups that dominate the current Spanish market. Second, it provides new statistical data on production and consumption of bottled water from a long run perspective and it reconstructs the business history of the major bottled waters trademarks that lead the marke
Bibliographic References
- Alonso, L., Lindoso, E. y Vilar, M. 2011: O lecer das augas. Historia dos balnearios de Galicia, 1700-1936. Vigo, Galaxia.
- Alonso, L., Vilar, M. y Lindoso, E. 2012: El agua bienhechora. El turismo termal en España, 1700-1936. Granada, Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente-Observatorio del Termalismo.
- ANEABE (Asociación Nacional de Empresas de Aguas de Bebida Envasada), 2009: Libro Blanco. Las aguas de bebida envasadas. Madrid, ANEABE.
- Anónimo, 2006: “Vichy Catalán vende el 43% del agua carbónica de España” en Fomento de la Producción, 1262.
- Baeza, J., López, J. A. y Ramírez, A. eds. 2001: Las Aguas Minerales en España. Visión histórica, contexto hidrogeológico y perspectiva de utilización. Madrid, Instituto Geológico y Minero de España.
- Benavente, J., Castillo, A. y Cruz Sanjulián, J. 1999: Aguas de Sierra Nevada. Aguas de Lanjarón. Los paisajes del agua. Granada, Balneario de Lanjarón, S. A.
- Benavente Herrera, J. y Castillo, A. 1999: “Aguas de Lanjarón”, en Durán, J. J. y Nuche, R. (edits.): Patrimonio Geológico de Andalucía. Asturias, ENRESA, 146-149.
- Catalán, J. 2003: “La ruptura de posguerra y la industrialización, 1939- 1975” en Nadal, J. (dir.): Atlas de la industrialización de España, 1750-2000. Barcelona, Crítica-FBBVA, 233-338.
- Delattre, J. M. 1999: “Las aguas envasadas” en Tampo, D. et al.: Aguas envasadas. Mexico, Limusa Noriega Editores, 19-67.
- EUROSTAT, Statistics 1995-2010: Industry, Mineral waters and aerated waters, unsweetened.
- Gleick, P. H. 2010: Bottled and Sold: The Story Behind Our Obsession with Bottled Water. Washington, D. C., Island Press.
- Green, M. y Green, T. 1986: The Best Bottled Waters in the World. New York, Simon & Schuster.
- INE: Encuesta Industrial de Empresas.
- INE: Estadísticas alimentarias de España, 2003-2006. Madrid, INE.
- Lamoreaux, P. E. y Tanner, J. T. (eds.) 2001: Springs and Bottled Waters of the World. Ancient History, Source, Occurrence, Quality and Use. Berlin, Springer.
- Larrinaga, C. 2011: “Termalismo y turismo en la España del siglo XIX” en Barciela, C. et al. (eds.): La evolución de la industria turística en España e Italia. Palma de Mallorca, Institut Balear d’Economia, 569-608.
- Larrinaga, C. y Vallejo, R. 2013: “El turismo en el desarrollo español contemporáneo”, en TST: Transportes, Servicios y Telecomunicaciones, 24, 12-29.
- LECHE PASCUAL, 2010: Memoria de Responsabilidad Social (http://www. lechepascual.es/docs/rsc/2010/01.Perfi l.pdf).
- Lindoso, E., Vilar, M. 2014: Orígenes e historia empresarial de la industria del agua embotellada en Europa: el caso español. Documento de Trabajo de la Asociación Española de Historia Económica 1413.
- López de Azcona, J. M. 1963: Las aguas minero-medicinales. Su industrialización. Madrid, Instituto de España. Real Academia de Farmacia, 1963.
- Marty, N. 2005: Perrier, c´est Nous! Histoire de la Source Perrier et de son personnel. Paris, Editions de l´Atelier.
- Marty, N. 2006: “La consommation des eaux embouteillées. Entre alimentation, distinction et hygiène” en Vingtième Siècle. Revue d’histoire, 3, 91, 25-41.
- Marty, N. 2008: “L’eau embouteillée: histoire de la construction d’un marché” en Entreprises et Histoire, 50, 86-99.
- Marty, N. 2011: “Les entreprises d’eaux embouteillées. Éléments pour une comparaison entre la France et l’Espagne (XIXe siècle-début XXe siécle)” en Le Bot, F. y Perrin, C. (dirs.): Les chemins de l’industrialisation en Espagne et en France. Les PME et le développement des territoires (XVIIIe-XXIe siècles). Bruselas, P. I. E. Peter Lang, 227-244.
- Memoria facultativa reglamentaria del Establecimiento hidromineral de Verín, Sousas y Caldeliñas, provincia de Orense, temporada de 1891.
- Memoria Mondariz, 1879.
- Memorias de Sousas, Orense, 1890.
- Nobajas i Ganau, A. 2012: “Bottled natural mineral water in Catalonia: Origin and geographical evolution of its consumption and production”, tesis doctoral, Universidad de Barcelona, Barcelona.
- Pereira, X. M. 2009: El balneario del Lérez. La aventura termal de Casimiro Gómez. Pontevedra, Diputación de Pontevedra.
- Piernas, N. 2009: Vichy Catalán. 125 años de historia. Barcelona, Viena ediciones.
- Piernas, N., Pous, R. y de Planell, M. 1997: Font de salut: Història del Vichy Catalán. Barcelona, Edicions 62.
- Piñar, J. 2006: “El agua como recurso turístico en un entorno rural: el Balneario de Lanjarón” en Balnea, 1, 147-178.
- SABI, Sistema de Análisis de Balances Ibéricos.
- Sánchez Ferré, J. 2001: “Arquitectura y sociedad. Crónica de los balnearios de España” en Baeza, J., López, J. A. y Ramírez, A. (eds.): Las Aguas Minerales en España. Visión histórica, contexto hidrogeológico y perspectiva de utilización. Madrid, Instituto Geológico y Minero de España, 75-87.
- VV. AA. 1997: Las aguas de Lanjarón. Granada, Fundación Caja de Granada.